29 d’abr. 2009

De ida y vuelta

Quan tens un amic amb el cap gros i capaç de freakades com la que explicaré, lo mínim és donar-li publicitat. El nanu en qüestió tenia una hipotesi i l'ha volgut confirmar: que per arribar a la final de la Champions és fonamental jugar el segon partit de l'eliminatòria a casa.

Amb aquest objectiu s'ha dedicat a buscar a la web de la UEFA tots els resultats de totes les eliminatòries de vuitens, quarts i semifinals des de la temporada 95-96 fins la 2007-2008 (sí, està prou sonat per fer-ho). Cal tenir en compte que fins la temporada 2002-2003 la lligueta donava pas directe a quarts i no hi havia vuitens.

En aquestes catorze temporades s'han jugat 124 eliminatòries i en 70 ocasions (56,45%) ha passat l'equip que tenia la tornada a casa.

Els 28 equips que han arribat a la final en aquests 14 anys han jugat, per arribar-hi, un total de 66 eliminatòries, 38 de les quals (57,58%) amb la tornada a casa. D'aquests finalistes n'hi ha 8 que han jugat totes les eliminatòries amb la tornada a casa i 6 que les han jugat totes amb la segona eliminatòria fora de casa.

Si es miren les últimes 5 temporades (en què es juguen vuitens de final) i no es tenen en compte els resultats d'aquests vuitens, afectats per la distorsió que suposa que es creuin el 1r i el 2n de cada grup i que el primer (teòricament més bo) jugi sempre la tornada a casa, de les 30 eliminatòries que s'han jugat, en 18 ocasions (60%) ha passat el que juga la tornada a casa. Si es tenen en compte les tres rondes, quatre equips han arribat a la final jugant totes les tornades a casa (entre ells el Barça el 2006) i només un, el Porto, jugant-les totes a fora.

Es pot concloure que influeix però que no és decisiu.

En qualsevol cas, visca el Barça!

PD: en 20 eliminatòries s'ha quedat 20 vegades 0-0 en el partit d'anada. En 13 ha passat el que jugava la tornada a casa i en 7 el que jugava fora. Queda dit.

2 comentaris:

Aitor ha dit...

cap gros?? segur??
VISCA EL BARÇA!! I a fer disminuir el percentatge d'equips que passen amb la tornada a casa!!

bosingwa ha dit...

puta espanya