26 de març 2008

El dubte cromàtic (I)

El senyor Blogspot no et deixa utilitzar la "ç" per titular el blog, però dóna un ampli ventall de possibilitats a l'hora de dissenyar-lo. Una d'aquestes possibilitats és triar els colors del fons de pantalla, del text, dels títols, dels links i de les línies. Heus aquí el dubte cromàtic, altrament dit daltonisme.

No fa massa anys que sé que sóc daltònic. El daltonisme és una disfunció a l'hora de percebre els colors que afecta un 8% dels homes i un 1% de les dones (no és poca gent!) i que transmet genèticament la mare. A la retina hi ha 3 tipus de cons diferents que perceben els colors. En els daltònics hi ha una disfunció en algun d'aquests cons i això fa que colors que els no daltònics perceben diferents, un daltònic els percebi igual. Per tant, el daltònic no és que no sàpiga el nom d'un color, sinó que veu iguals colors que altra gent veu diferents.

El meu grau de daltonisme no és molt alt, principalment en els tons de color que barregen colors, i per això vaig tardar tant a adonar-me'n. Sí que a vegades demanava el meu jersei verd i ningú el trobava perquè era blau, però res greu. De totes maneres, em tenia bastant estranyat aquesta dificultat pels colors, que jo associava a una mena d'ignorància cromàtica, a una dificultat intel·lectual per relacionar-me amb tot el món de la pintura, la plàstica, el color, etc... Pensava "tens una certa facilitat per a d' altres coses, però amb els temes plàstics ets bastant negat". Ara crec que el daltonisme hi influia perquè em generava inseguretat, però no n'era la causa. L'escola hi va tenir més a veure.



No fa massa anys vaig descobrir el Test d'Ishihara, pensat per detectar el daltonisme, i vaig comprovar que efectivament era un problema físic. Davant dels dubtes cromàtics, saber que no ets un ignorant sinó daltònic, tranquilitza bastant. Però sempre em genera dubtes haver de triar colors. Trio coses senzilles, intentant no fer gaires virgueries. En aquest cas, colors que permetin llegir el text.

Per si algú vol fer el test, aquí deixo el link. Al dibuix jo no hi veig cap número, però diuen que hi ha un 8...

3 comentaris:

Mercè ha dit...

Hola!! Crec que jo hi veig un 6... Potser hauré de consultar el link!
Un peto.
Mercè

eme ha dit...

6!
podries pujar-la al potoxop i treure-li colors o canvar-los.

Pablo ha dit...

Doncs jo hi veig un home i una dona estimant-se. Murri!