29 d’oct. 2008

La dictadura de la incompetència

Tinc per costum no parlar de política perquè m'avorreix i no m'interessa. Em refereixo al politiqueig partidista i de baixa volada, que és el tipus de política de què es parla i discuteix habitualment a tot arreu. D'això no se'n pot parlar seriosament. I no se'n pot parlar seriosament perquè hi ha un estadi previ que fa que el sistema polític en què vivim estigui podrit des de la base, una podrimenta estructural que fa que no tingui sentit ser vehement ni a favor ni en contra del que fan i diuen els polítics.

No en parlo mai però avui ho faré, i sense que serveixi de precedent de forma molt més extensa del que és habitual en el blog -per una vegada que en parlo!-, per recomanar un llibre que explica molt bé el que penso des de fa temps. El llibre es diu "La dictadura de la incompetència", de Xavier Roig (Ed. La Campana) i la tesi principal és molt senzilla: el sistema polític que tenim (a Catalunya i a Espanya) promou els incompetents i els mediocres i desincentiva i aparta de la política la gent més vàlida.

Explicat de manera força simplificada això es produeix mitjançant un procés que comença al nivell més baix del sector públic: els funcionaris. En aquest nivell la competitivitat és zero. Un cop aconseguida la plaça de funcionari aquesta és per a tota la vida i no hi ha cap mena d'estímul competitiu ni existeix el concepte de productivitat. L'administració com a organització tampoc ho incentiva perquè no ha de competir amb ningú. Facis el que facis, la feina i el sou estan assegurats. Res a veure amb el sector privat, en què si un treballador o una empresa no són competitius ni productius se'n van al carrer o han de tancar. Això no vol dir que no hi hagi funcionaris que facin bé la seva feina, però l'estructura gegantina del sector públic promou la ineficiència i l'escaqueig (en el sector privat és inconcebible el fet que no es despatxi algú que reiteradament no es presenti a fer classe, com sí que passa, per exemple, a la universitat pública...).

Aquest procés va acompanyat, paral·lelament, d'un determinat discurs progressista que converteix l'Estat en l'àngel de la guarda dels ciutadans i crea una immensa dependència d'aquests respecte del sector públic, tenallant la iniciativa privada mentre s'esperen fins a nivells ridículs solucions per part de l'administració de problemes privats. En aquest context, el poder d'un sector públic cada vegada més gran amb una societat civil adormida és enorme.

Curiosament, als parlaments espanyol i català, la majoria de parlamentaris provenen del sector públic (a Espanya -72%- encara són funcionaris de nivell alt, però a Catalunya -68%- ni això). El drama d'això és que, a banda de tenir parlaments formats per gent que mai ha tingut exigències de productivitat ni estan acostumats a arriscar ni saben quin és el pa que es dóna allà fora, al món real del lliure mercat, tenen també interessos corporatius que fan impossible que vulguin modificar la situació de privilegi que tenen. La metàstasi de mediocritat passa així del cos de funcionaris als parlamentaris i, de retruc, al govern. I a poc a poc, també es va instal·lant a tota la societat...

D'altra banda, el sistema electoral de llistes tancades amb circumscripcions grans fa que els candidats al parlament i al govern no hagin d'enfrontar-se al criteri dels ciutadans que els votem sinó que han de guanyar-se el seu lloc dins l'estructura del partit, que és qui decideix qui va a les llistes. No es tracta de convèncer els ciutadans amb arguments, oratòria, demostrant capacitats i excel·lència. Es tracta de guanyar les guerres internes de partit, i aquestes no les guanyen els més bons sinó els que tenen menys escrúpols i més temps lliure per dedicar-hi (és a dir la gent que quan es lleva al matí té la feina i el sou assegurats).

Aquests dos factors van determinant una classe política que no està formada per la gent més vàlida i capacitada per tirar un país o una ciutat endavant amb totes la seves complexitats. I quan no governen els millors és evident que baixa la qualitat de les lleis, de les discussions i del debat polític i, el que és més dramàtic, la gestió dels problemes del país és absolutament ineficient. I quan tot això passa, a la gent més vàlida se li passen les ganes d'entrar en política i, evidentment, tot el país se'n ressent.

Per tant, com diu en Xavier Roig, les nostres democràcies s'acaben convertint en una dictadura de la incompetència. De la mediocritat, afegiria jo. I aquest és el gran drama del país i no totes les discussions més retòriques que reals de la classe política secundades pels mitjans de comunicació (on també domina l'imperi de la mediocritat). I el problema és que, sense canvis estructurals en el control de la funció pública, el sistema de partits i l'educació, la única sortida a això és el colapse del sistema. Problemes ferroviaris, esvorancs, gestió de l'aigua, apagades elèctriques, etc. Què són si no el resultat de la incompetència dels seus gestors i indicis d'un colapse que s'acosta...?

Per tot això té molt poc sentit la discussió política en el nivell del politiqueig partidista, perquè no deixa de ser una discussió sobre diferents graus de mediocritat i incompetència...

1 comentari:

Anònim ha dit...

És sabut i és profecia que sovint els missatges dels lectors no només no milloren si no que espatllen el que podria ser un bon blog. Potser no portem prou bé assabentar-nos d’una estranya complicitat amb tipus de la pitjor “calaña”. Per això demano perdó a tots els possibles lectors i lectores i especialment a tu. No és per molestar, ni voldria passar-me de llest, tot plegat és molt delicat i cadascú se sap la seva ferida però en fi, un dia que en parles, ho aprofitem. Sense estar en desacord amb tu – de fet, gens-, també caldria plantejar-se la proliferació de veus que menyspreen el sistema polític establert, als funcionaris, etc, i glossen aquells que, com tu dius, tenen exigències de productivitat i estan acostumats a arriscar i saben quin és el pa que es dóna allà fora, al món real del lliure mercat ( que dit sigui de pas moltes hòsties, els donen, i de lliure res de res, què més voldríem). Dues breus consideracions. Una és el fet que a aquest món real, o en tot cas els qui el dominen, ja els interessa que hi hagi determinada incompetència en el sector públic, més manipulable, només cal veure el pla aprovat per Zapatero/ Alfredo Sáenz, però això si de cas ja ho parlem un altre dia. En segon lloc, el fet que en aquest mateix món real, també tothom parla que els seus caps, directors de departament, etc., són uns mediocres. És a dir, que hi ha una tendència general (i ara potser més que mai - ho haurem d’agrair a la plaga de llicenciats?) a menystenir tots aquells que ens condicionen d’alguna manera o altra el nostre dia caient sovint en l’exageració, la generalització o l’enveja. Podria afegir algunes coses més com per exemple una part de responsabilitat de les ments més brillants en el col·lapse actual, però ja he abusat prou de la teva hospitalitat. Tenim a penes el que tenim i prou: l’espai d’història concreta que ens pertoca i un minúscul territori per viure-la. Com podem gaudir del món si no és refugiant-nos-hi?

Dit això, que ni molt menys pretén encabir-te en el mateix sac, en el qual per altra banda jo sí podria entrar, només em queda recomanar-te l’article del Roig d’avui. Diguem tots junts: “El mateix missatge que teníem en els bons i en els mals moments, el missatge que pot canviar aquest país maó a maó, carrer a carrer, amb les mans encallides: que junts, les persones corrents podem fer coses extraordinàries”. Després bé que “perquè no som una col·lecció d'estats demòcrates i republicans, som els Estats Units d'Amèrica” que en funció de la papaneteria del personal pot condicionar el missatge, però jo he escollit l’opció de transcriure-la.

Molt bon dia i que continuï la jornada productiva el més agradable possible. Així ho desitjo.

Reitero les meves disculpes i us faig partíceps que no, de veritat, no sóc el Noctas.

Molt bé el blog, ja ens veiem.